EPİLASYON
Buz başlık epilasyon ile acısız – yanıksız epilasyon artık mümkün. Optimal dalga boyu 810nm olup, Terminatör Tüy Dökümü için en uygun cihazdır. Tüm cilt ve kıl tiplerinde etkili uygulama ile maksimum hasta güvenliği ve rahatlığı için Sapphire diyot epilasyon sistemi epidermiste sürekli etkili soğutma sistemine sahiptir. Uygulanacak olan bölgeye, kıl yapısına ve cilt rengine göre farklılık göstermekle birlikte ortalama 6- 8 seans aralığında kesin sonuç gösteren uygulamada, seans aralıkları ortalama 2 aydır. Tekli atış, seri atış imkanının yanı sıra ince tüyleri de görebilme özelliği taşıyan cihazda bayan – erkek herkesin en çok tercih ettiği epilasyon türüdür.
Aqua ile cilt bakımında öncelikle cilt, temizleyici solüsyonlarla ozonlu buhara tutulur. Sonrasında Aqua cihazı devreye girer. Basınç ve vakum bir arada kullanılır. Böylece cilt üzerindeki ölü derinin kaldırılması, gözeneklerin açılması ve cildin alt katmanlarının dezenfekte edilmesi sağlanmaya çalışılır. Böylece cildin, bakım için kullanılan ürünlerden daha iyi faydalanabilmesi amaçlanır.
TEDAVİ TEORİSİ
Tıp alanında kullanılan pek çok epilasyon yönteminde olduğu gibi epilasyon cihazları da selective photothermolysis (renge ve dokuya göre seçicilik) prensibiyle çalışırlar. Kaynağından çıkan tek ve sabit dalga boyundaki ışını cilde uygulanır ve uygulama yapılan bölgelerdeki dokuların içinden geçerek sadece bu alandaki kıl köklerini yakarak köreltmek suretiyle kalıcı epilasyonu sağlar. Belli aralıklarla tekrarlanan seanslar sonrasında cilt ve kıl yapısının uygun olması halinde uygulama yapılan bölgedeki kılların kadınlarda %70-90’ı, erkeklerde ise %60-80’i kalıcı olarak temizlenir. Geriye kalan tüyler ise ince, açık renkli ve kozmetik önemi az olanlardır. Buz başlıklı epilasyon göz çevresi dışında vücudun her bölgesine güvenli bir şekilde uygulanabilir. Bayanlarda en yaygın olarak uygulanan bölgeler bacak, genital, bikini çizgisi, koltuk altları, kol & yüz bölgeleridir. Erkeklerde ise en çok sakal üstü, boyun, ense, omuz, sırt ve göğüs bölgelerinde istenmeyen kılların azaltılmasında kullanılmaktadır.
BUZ BAŞLIKLI EPİLASYON NASIL ETKİ EDER ?
İstenmeyen tüyleri epilasyon ile yok edilmesi yönteminde temel kural; Kıl ve kıl kökünde bulunan kıla rengini veren melanin pigmenti ile ışın etkileşimidir. Vücuttaki dokulara rengi veren çeşitli kromofor adı verilen pigmentler bulunmaktadır. Cilde ve kıllara koyu rengi veren melanin pigmentidir. Cilde uygulanan ışın selective phptothermolusis (seçici fototermoliz) prensibi ile melanin miktarı az olan dokuların arasından geçerek sadece melanin açısından zengin ve daha koyu renkli olan kıl gövdesi tarafından emilir. Aşırı ısınan kıl gövdesi ısıyı kıl köküne iletir ve kıl kökünü tahrip etmek suretiyle tekrar kıl üretme kabiliyetini yok eder veya kısıtlar. Vücudumuzdaki kıllar anagen, katagen ve telogen denilen çeşitli oluşum evrelerinde bulunurlar. Bu fazlar vücudun değişik bölgelerinde farklılık gösterir. Anagen fazı aktif büyüme evresi olarak adlandırılır. Kıllar hiçbir zaman aynı anda anagen fazda değildir. Bu evrede kıl büyümüş ve cilt üzerinde görünür durumdadır. Dolasıyla anagen (aktif büyüme) evresinde olan kıllara epilasyon uygulandığında, kıl gövdesinde bulunan melanin maddesini gören ışınlar burada oluşan yüksek ısının iletilmesiyle papillayı tahrip edecek ve kalıcı epilasyon sağlanacaktır.
BUZ BAŞLIKLI EPİLASYON GÜVENLİ MİDİR ?
Epilasyon doğru uygulandığında herhangi bir zararı yoktur. Güvenli ve etkili epilasyon için cilt rengi, kıl rengi, kalınlığı ve yoğunluğu dikkate alınmalıdır. Cilde verilecek enerji çok önemlidir. Kişiye ve bölgeye özel en etkili dozların belirlenmesi gerekir. Aksi takdirde olması gerekenden düşük dozlarla uygulama yapıldığında seanslar uzar, çok yüksek dozlarla epilasyon ve uygulaması durumunda da ciltte yanık ve leke oluşabilir.
Epilasyon uygulaması yapılamayacak kişiler;
- Son altı ay içinde belli bazı ilaçları kullananlar (roaccutane vb.)
- Epilepsi hastaları
- Şüpheli pigmente lezyonu olan kişiler
- Lüpus hastalığı olanlar
- Hamilelik riski taşıyan kişilere uygulama yapılamayacaktır.
- Emziren annelerde hormonlar bu dönemde aktif olduğundan epilasyon yapılmamalıdır.
Epilasyon seansından önce;
1. Epilasyon uygulanacak bölgelerin cilt rengi güneş veya solaryumdan bronzlaşmamış olup, seans sırasında kişinin gerçek ten rengine yakın olması gerekmektedir.
2. Epilasyondan uygulanacak bölgelerdeki kıllara son gün 20 içinde kökten alma işlemi(ağda, cımbız, epilatör) yapılmamış olmalıdır.
3. Uzayan kıllar seanstan en son 1 gün öncesi vücutta sıfır olacak şekilde alınmalıdır.
4. Epilasyon uygulanacak kıllara sarartma, boyama gibi işlemler yapılmamış olmalıdır.
5. Cildi soyan ürün (peeling) kullanılıyorsa (retinoik asit,glikolik asit gibi) 21 gün önce bırakılmış olmalıdır.
6. Epilasyon uygulaması yapılırken cilt üzerinde makyaj malzemesi bulunmamalıdır.
7. Hamilelik boyunca ,son 6 ayda belli bazı ilaçları kullananlarda, sedef veya deri rengini koyulaştıran hastalığı olanlarda epilasyon uygulanamaz.
Epilasyon seansından sonra;
1. Epilasyon uygulamasından 2 haftaya kadar güneşe maruz kalınmamalı ve solaryuma girilmemelidir. Zorunlu olarak güneşe maruz kalınırsa (özellikle yüz bölgesi için) yüksek koruma (SPF 30) faktörlü kremler kullanılmalıdır.
2. Seans aralarında güneşlenerek yada solaryum ile bronzlaşmış olmak durumunda güneşlendikten 3 hafta sonra kese – peeling yapılarak işleme girilebilir. Ancak yoğun bronzluk durumunda seansınız ten renginiz normale yaklaşana denk ertelenecektir.
3. Epilasyondan 24 sonra duş alınabilir. 10 gün sonra kese, peeling işlemleri yapılabilir.
4. Epilasyon uygulanan bölgede kişinin cilt hassasiyetine göre değişen sürede ;1 saat ile birkaç gün arasında kızarıklık oluşması normaldir.
5. Bazı kişilerde işlem sonrasında uygulama yapılan bölgede hafif kabarıklık, nadiren kabuklanma ve sivilce oluşursa da tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçecektir.
6. Epilasyon uygulanan kılların kökleri 3 ila 10 gün içinde hafifçe uzayarak dökülmeye başlar veya el ile tutularak çekildiğinde kolayca çıkarlar.
7. Seans aralıkları yüz bölgesi için 4 hafta, vücut bölgeleri için ise 8 haftadır.
Seans aralarında genelde tüylerin başka bir epilasyon yöntemi ile alınmasına gerek yoktur. Seans arasını bir miktar uzun tutarsanız bu arada çıkan tüylerin ağdalama, cımbızlama veya epilasyon cihazlarıyla temizlenmesinden kaçınılmalıdır. Bu süreçte tüylerinizden rahatsız oluyorsanız kısaltıcı (trimer) gibi cihazlardan faydalanarak kısaltabilirsiniz. Epilasyondan alınacak sonuçların cilt tipi ve rengi, kıl yapısı ve büyüme evresine bağlı olarak farklılık göstermesi normaldir.
Bir cevap yazın